Informatie van provincies en Rijk aan Cvgg

Deze pagina gaat over de informatie die provincies en het Rijk leveren over wegen en spoorwegen.

Levering informatie exclusief agglomeraties

De provincies leveren het totaal geschatte aantal mensen dat buiten agglomeraties in woningen woont die zijn blootgesteld aan:

  • Waarden in Lden, in elk van de volgende geluidsbelastingklassen: 55- 59, 60-64, 65-69, 70-74, > 75 dB
  • Waarden in Lnight, in elk van de volgende geluidsbelastingklassen: 50- 54, 55-59, 60-64, 65-69, > 70 dB

Het is toegestaan ook lagere geluidsbelastingklassen te gebruiken.

De waarden gelden op 4 m hoogte aan de meest blootgestelde gevel.

Aanvullend kan ook worden aangeleverd het geschatte aantal woningen, scholen en ziekenhuizen in een bepaald gebied dat blootgesteld is aan waarden uit de geluidsbelastingklassen hierboven.

Wanneer mogelijk en van toepassing, wordt aangegeven hoeveel mensen in de klassen hierboven wonen in woningen die beschikken over:

  • speciale isolatie van een gebouw tegen het geluid van de provinciale weg
  • een stille gevel

Levering inclusief agglomeraties

De provincies leveren de totale oppervlakte (in km2) die is blootgesteld aan waarden van Lden die hoger zijn dan respectievelijk 55, 65 en 75 dB. Alsook het geschatte aantal woningen en het geschatte aantal mensen dat in elk van deze zones woont. Deze cijfers hebben betrekking op buiten én binnen de agglomeraties.

Aanvullend kan ook worden aangeleverd het geschatte aantal scholen en ziekenhuizen in een bepaald gebied dat blootgesteld is aan waarden uit de geluidsbelastingklassen hierboven.

Bij grafische weergave moeten strategische geluidskaarten in elk geval de contouren weergegeven van:

  • Lden 60-64, 65-69, 70-74 en meer dan 75 dB
  • Lnight 60-64, 65-69, meer dan 70 dB

Aanvullende richtlijnen

Er is vanuit Nederland een aantal aanvullende richtlijnen. Voor het invullen van de gevraagde gegevens zijn deze richtlijnen onder andere:

  • De datastroom moet voldoen aan het nieuwe datamodel dat is opgesteld door het Europees Milieuagentschap (EEA) (artikel 5 Rgm). De datastroom wordt aangeleverd in het Gis-formaat GeoPackage.
  • Gebruik voor de gemeentegrenzen de laatste versie van de dataset 'bestuurlijke gebieden' van PDOK zie https://www.pdok.nl/introductie/-/article/bestuurlijke-gebieden.
  • De tekstvelden worden bij voorkeur in het Engels ingevuld en niet in het Nederlands.
  • De getallen in de numerieke velden worden afgerond op een geheel getal. Anders dan de geluidsbelastingkaart voor het publiek wordt het aantal dus niet afgerond op een honderdtal.
  • De contouren worden aangeleverd als polygonen (vlakken). Vanuit het Europese formaat is er de mogelijkheid om contouren aan te leveren als lijnen of als polygonen (vlakken). In Nederland is afgesproken dat er geen gebruik gemaakt zal worden van lijnen, maar alleen van polygonen.
  • Het RD-New wordt gebruikt als coördinatensysteem (EPSG:28992). Na de aanlevering aan de Cvgg wordt de informatie omgezet naar de EPSG:3035.