Agrarische bedrijfsstoffen (kuilvoer, vaste mest, substraat)
Deze pagina geeft een uitleg van de activiteiten 'opslaan van agrarische bedrijfsstoffen'. Wat valt hier in het Activiteitenbesluit wel en niet onder?
De voorschriften voor het opslaan van agrarische bedrijfsstoffen staan in paragraaf 3.4.5 van het Activiteitenbesluit. De voorschriften zijn van toepassing op inrichtingen type B en C.
In het menu links ziet u voor welke milieuthema's bij deze activiteit voorschriften gelden. Onderaan de pagina vindt u per milieuthema een link naar de uitleg over deze voorschriften.
Uitleg van de activiteit
Agrarische bedrijfsstoffen zijn (artikel 1.1 Activiteitenbesluit):
- vaste mest
- kuilvoer (ingekuild gras/ mais)
- vaste bijvoedermiddelen
- gebruikt plantaardig substraatmateriaal
- afgedragen gewas
- champost
- ander restmateriaal van teelt, tenminste als het geen inerte goederen zijn. Hooi en stro zijn - mits niet ingekuild- inerte goederen
Soms gelden niet alle eisen van de paragraaf. Dit is het geval bij:
- Veevoederbalen in plastic verpakt: geen eisen voor geur, wel de overige eisen (artikel 3.46 Activiteitenbesluit)
- Zelfstandige, losse opslag buiten een inrichting: alleen artikel 3.47 Activiteitenbesluit. Dit gaat over lozen, lees hier meer over het lozingsvoorschrift. Lozingsvoorschriften in het Activiteitenbesluit gelden, in tegenstelling tot de andere voorschriften, ook voor niet-inrichtingen. Dat wil zeggen als er geen sprake is van een inrichting in de zin van de Wet milieubeheer.
Niet deze paragraaf, maar een omgevingsvergunning milieu of geen eisen
In een aantal gevallen is wel sprake van opslaan van agrarische bedrijfsstoffen, maar zijn de eisen van het Activiteitenbesluit over het opslaan van agrarische bedrijfsstoffen niet van toepassing (artikel 3.45 Activiteitenbesluit). Bij het opslaan van minder dan 3 m3 agrarische bedrijfsstoffen gelden geen eisen. Voor het opslaan van meer dan 600 m3 vaste dierlijke mest moeten de eisen in de omgevingsvergunning milieu staan (Bijlage I, onderdeel C, onderdeel 7.5 onder d van het Besluit omgevingsrecht)
Activiteiten die onder een andere paragraaf van het Activiteitenbesluit vallen
Er zijn vergelijkbare activiteiten die als activiteit onder een andere paragraaf van het Activiteitenbesluit vallen. Namelijk:
- Opslaan van inerte goederen: dat valt onder de activiteit op- en overslaan van overige bulkgoederen
- Opslaan van gebruikt substraatmateriaal dat niet van plantaardige oorsprong is. Dat valt onder de activiteit op- en overslaan van overige bulkgoederen
- Opslaan van drijfmest en digestaat
- Opslaan van vloeibare bijvoedermiddelen
- Composteren van groenafval
- Opslaan vloeibare kunstmest in verpakking
- Opslaan vloeibare kunstmest in tanks
- Opslaan van vaste kunstmest
- Opslaan van bestrijdingsmiddelen en andere gevaarlijke en bodembedreigende stoffen in verpakking
Voor composteren van groenafval gelden de geureisen van de activiteit composteren van groenafval. Voor het opslaan van niet-houtachtige plantenresten gelden de geureisen van de activiteit op- en overslaan van bulk- en stukgoederen.
Vindplaats
De voorschriften voor het opslaan van agrarische bedrijfsstoffen staan in paragraaf 3.4.5 van het Activiteitenbesluit. De voorschriften zijn van toepassing op inrichtingen type B en C.
Milieuthema's hierbij zijn: