Vragen en antwoorden Maatwerkvoorschriften
Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over maatwerkvoorschriften met betrekking tot het Activiteitenbesluit.
Let op: Deze website wordt niet meer geactualiseerd en stopt vanaf woensdag 11 december 2024. De informatie over regelgeving geldt niet meer door de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
Delen van deze website zijn onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Lees op de website van het IPLO hoe het werkt onder de Omgevingswet.
Hier vindt u veelgestelde vragen en antwoorden over maatwerkvoorschriften met betrekking tot het Activiteitenbesluit.
Wanneer een verandering van de inrichting wordt gemeld, blijven de maatwerkvoorschriften in principe gelden. Maar het is anders als het type inrichting wijzigt, dan hangt het af van de activiteit.
Uitleg van de gevallen waarin het bevoegd gezag kan weigeren een maatwerkvoorschrift op grond van het Activiteitenbesluit op te leggen.
Ja, er is maatwerk mogelijk bij lichthinder van sportvelden. De maatwerkmogelijkheden zijn wel afgebakend.
Nee, in principe kan het bevoegd gezag geen strenger maatwerkvoorschrift stellen als een bedrijf de erkende maatregelen uit de Activiteitenregeling heeft getroffen. Erkende maatregelen zijn zodanig opgesteld dat daarmee aan het doelvoorschrift wordt voldaan.
Indien activiteiten, waarvoor als maatwerk meegenomen vergunningvoorschriften gelden veranderen, dan kan het bevoegd gezag de maatwerkvoorschriften aanpassen of intrekken. Hierop is het gewone maatwerkregime onder het Activiteitenbesluit van toepassing.
Ja, onder bepaalde voorwaarden mag het bevoegd gezag rechtstreeks op de zorgplicht handhaven. Het invullen van de zorgplicht met maatwerkvoorschriften biedt wel meer rechtszekerheid.
Daar waar het Activiteitenbesluit ruimte biedt om normen te stellen is de vergunningverlener aan zet. Concreet is dit bij het stellen van maatwerkvoorschriften en bij besluitvorming over het toepassen van gelijkwaardige voorzieningen.