Aanvraag
Vragen en antwoorden over de aanvraag omgevingsvergunning: wat kan er aangevraagd worden, wat moet er aangevraagd worden (onlosmakelijkheid, aanhaken), procedurele aspecten van de aanvraag, fasering, deelvergunningen, etc.
Let op: Deze website wordt niet meer geactualiseerd en stopt vanaf woensdag 11 december 2024. De informatie over regelgeving geldt niet meer door de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
Delen van deze website zijn onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Lees op de website van het IPLO hoe het werkt onder de Omgevingswet.
Vragen en antwoorden over de aanvraag omgevingsvergunning: wat kan er aangevraagd worden, wat moet er aangevraagd worden (onlosmakelijkheid, aanhaken), procedurele aspecten van de aanvraag, fasering, deelvergunningen, etc.
Een simpel briefje met een aanvraag omgevingsvergunning kan buiten behandeling worden gelaten, mits eerst gelegenheid is geboden de aanvraag alsnog op de juiste wijze te doen.
Wanneer iemand een omgevingsvergunning aanvraagt voor een project dat ook meldingsplichtig is op grond van het Activiteitenbesluit, maar hierbij geen (volledige) melding indient, dan moet het bevoegd gezag de aanvrager verzoeken om de ontbrekende gegevens aan te leveren, voordat het de vergunningaanvraag in behandeling kan nemen. Daarbij kan het verstandig zijn om de procedure te verlengen, omdat de termijn niet automatisch wordt opgeschort door het vragen om een volledige melding.
De termijn van de vergunningprocedure begint pas te lopen na formele indiening van de vergunningaanvraag.
In artikel 4:5 Awb wordt bepaald dat het bevoegd gezag kan besluiten de aanvraag niet te behandelen indien de aanvrager niet heeft voldaan aan enig wettelijk voorschrift voor het in behandeling nemen van de aanvraag of indien de verstrekte gegevens en bescheiden onvoldoende zijn voor de beoordeling van de aanvraag of de voorbereiding van de beschikking. Ingegaan wordt op voorbeelden van onvolledigheid, waarin 4:5 Awb basis biedt voor het vragen van aanvulling van de aanvraag.
Hoofdlijn is dat aanvraag kan worden aangepast tot moment van ontwerp, en daarna niet meer.
Ja. Bij fasering is zowel het eerste als het tweede fasebesluit te verlengen met 6 weken.
Onlosmakelijk houdt in het kader van de Wabo in dat één zelfde handeling meerdere activiteiten betreft. Voor de betrokken activiteiten kan in het kader van deze handeling niet per activiteit een deelvergunning worden verleend.
Als blijkt dat er sprake is van onlosmakelijkheid en de onlosmakelijke activiteit is niet (volledig) in de aanvraag opgenomen, moet via 4:5 Awb om aanvulling worden gevraagd.
Voor bijvoorbeeld het vellen van 50 bomen, op verschillende locties, kan één aanvraag worden gedaan in de vorm van een zogenaamde bomenrooilijst, mits deze mogelijkheid is opgenomen in de APV. Een bomenrooilijst geldt dan als een aanvraag om een omgevingsvergunning voor het vellen van de op de lijst genoemde bomen. Deze aanvraag moet voldoen aan de eisen die in het Mor aan een aanvraag om een omgevingsvergunning worden gesteld.
Ja, dit is mogelijk. De aanvrager bepaalt zelf de omvang van zijn project. Deze drie los van elkaar staande bouwwerken moeten dan wel als één project in één aanvraag worden ingediend.