Lozen bij agrarische activiteiten
Hier vindt u beschrijvingen over wat er met afvalwater moet gebeuren dat vrijkomt bij agrarische activiteiten. In het activiteitenbesluit is voor 'agrarische activiteiten" een definitie opgenomen in artikel 1.1.:
"Het geheel van activiteiten dat betrekking heeft op gewassen of landbouwhuisdieren voor zover deze geteeld of gekweekt onderscheidenlijk gefokt, gemest, gehouden of verhandeld worden, daaronder mede begrepen agrarisch gemechaniseerd loonwerk zoals het uitvoeren van cultuurtechnische werken, mestdistributie, grondverzet of soortgelijke dienstverlening".
Afvalwater bij agrarische activiteiten
Bij het inwendig reinigen van apparatuur of leidingen die zijn gebruikt voor het aanmaken of transport van gewasbeschermingsmiddelen kan afvalwater ontstaan. Afvalwater wordt in principe hergebruikt. Het afvalwater mag niet worden geloosd. Bij het vullen van installaties moeten maatregelen getroffen worden om verontreiniging van drinkwater te voorkomen.
Wat moet er gebeuren met afvalwater dat vrijkomt bij het behandelen van gewassen. Onder behandelen wordt verstaan het transporteren, sorteren, spoelen, wassen, dompelen van gewassen. Ook het afvalwater wat ontstaat bij het spoelen van fusten en verpakkingen staat hier beschreven.
In principe wordt water voor de teelt van gewassen hergebruikt. Er kan toch afvalwater onstaan, wat moet ermee gebeuren?
Bij het telen of kweken van gewassen kan sprake zijn van substraatteelt en grondgebonden teelt. Substraatteelt is het telen van gewassen los van de volle grond in substraat (in potten en containers en andere substraathouders).
Wat moet er gebeuren met het afvalwater dat ontstaat bij het inwendig reinigen of ontsmetten van;
- Vrachtwagens en andere transportmiddelen waarin dieren zijn vervoerd,
- Transportmiddelen en werktuigen waarmee gewas-beschermingsmiddelen of meststoffen zijn toegepast
Bij een luchtwassysteem dat wordt toegepast in dierenverblijven kan afvalwater vrijkomen. Dit kan gaan om spuiwater of percolaat. Bij een biofilter wordt gesproken over percolaat in plaats van spuiwater.
Bij het reinigen en ontsmetten van dierenverblijven kan afvalwater vrijkomen. Hier wordt uitgelegd wat er met dit afvalwater moet gebeuren. Deze dierenverblijven zijn bedoelt voor het houden van landbouwhuisdieren. Landbouwhuisdieren zijn varkens, kippen, paarden, rundvee, maar ook lama's, struisvogels en konijnen of andere dieren die op een vergelijkbare wijze worden gehouden.
Bij het opslaan van agrarische bedrijfsstoffen kan afvalwater vrijkomen. Denk bij agrarische bedrijfsstoffen aan vaste mest, bijvoedermiddelen en kuilvoer. Doordat er regen op de opslag valt ontstaat er afvalwater. Uit de opslag zelf kan ook afvalwater vrijkomen.Wat moet er gebeuren met afvalwater of kan worden gedaan aan een opslag zodat er minder afvalwater ontstaat.
Bij het uitwendig wassen van voertuigen of werktuigen komt afvalwater vrij. Wat moet ermee gebeuren als dit afvalwater wordt geloosd? Als er gewasbescherming is gebruikt, gelden er aanvullende eisen voor het afvalwater.
Bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen gelden ook eisen aan het stallen van voertuigen en werktuigen.
Voor agrarische activiteiten wordt vaak grondwater gebruikt. Soms is er een voorbehandeling nodig om er goed gietwater van te maken of om er het vee mee te drenken. Bij de zuivering van grondwater kan ook afvalwater ontstaat.
Afhankelijk van de waterbehandeling zijn er voorschriften voor lozing van afvalwater beschreven.
Bij het wassen en spoelen van de melkwinningsinstallaties komt afvalwater vrij. Wat kan en mag daarmee gebeuren?
Met melkwinningsinstallaties bedoelt men de combinatie van melkmachine, leidingen en (opslag)tanks.