Omrekeningsfactoren
De voormalige Richtlijn Veehouderij en Stankhinder 1996 bevatte omrekeningsfactoren. Toen de voormalige Wet stankemissie veehouderijen (Wsv) in werking trad, met eigen omrekeningsfactoren in de Regeling stankemissie veehouderijen (Rsv), kwam de vraag naar voren: golden de omrekeningsfactoren van de Rsv ook bij toepassing van de Richtlijn 1996?
Het antwoord was nee. Dat heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State uitgesproken op 24 maart 2003 in de zaak-Houten.
De zaak-Houten (ABRvS, 200304128/1, 24 maart 2004)
De gemeente had op 6 mei 2003 een vergunning voor kippen verleend op basis van de Richtlijn Veehouderij en Stankhinder 1996, de Brochure Veehouderij en Hinderwet 1985 en het rapport "Beoordeling cumulatie stankhinder door intensieve veehouderij". Ze hadden de omrekeningsfactoren van de Richtlijn 1996 gebruikt - en niet de omrekeningsfactoren van de Rsv. Het bedrijf lag in een gebied waar de Wsv niet van toepassing was. Appellanten hadden aangevoerd dat de gemeente de omrekeningsfactoren van de Rsv had moeten toepassen.
De Afdeling zegt dat de gemeente terecht de omrekeningsfactoren van de Richtlijn 1996 heeft toegepast. "Verder kunnen blijkens het rapport van het IMAG van september 2001, kenmerk 2001-14, voornoemde omrekeningsfactoren (van de Rsv dus ) niet worden gerelateerd aan de in de Richtlijn opgenomen omrekeningsfactoren, zodat moet worden geconcludeerd dat de in de Regeling opgenomen omrekeningsfactoren niet in het kader van de beoordelingssystematiek van de Richtlijn – in dit geval de afstandsgrafiek uit de Richtlijn aangezien geen nieuwe afstandsgrafiek is vastgesteld – kunnen worden toegepast. Onder deze omstandigheden is de Afdeling van oordeel dat de omrekeningsfactoren zoals opgenomen in de Regeling in een geval als het onderhavige niet als de meest recente milieutechnische inzichten kunnen worden beschouwd."
Gevolgen
Voor de vergunningverlening aan een veehouderij waarop de Wsv niet van toepassing was (en het toetsingskader van de stankrichtlijnen gold), bleven dus de omrekeningsfactoren van de Richtlijn gelden. Voor vergunningverlening aan een veehouderij waarop de Wsv wel van toepassing was, golden gewoon de omrekeningfactoren van de Rsv.
De toenmalige Staatssecretaris van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu heeft hierop gereageerd in een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer (doc, 97 kB) van 5 april 2004 (Tweede Kamer 27835, nummer 22).