Communicatie veehouder-omgeving
Communicatie met de omgeving door de ondernemer met een uitbreidingswens (vergunningaanvrager) is belangrijk. Ook de gemeente kan het initiatief nemen voor de communicatie met de omwonenden en belanghebbenden, bijvoorbeeld bij het vaststellen of wijzigen van het bestemmingsplan.
Omgevingswet
In het nieuwe stelsel onder de Omgevingswet krijgt communicatie een prominente plek bij bijvoorbeeld het omgevingsplan. Het gaat hierbij niet alleen om tijdige communicatie met belanghebbende, maar ook om participatie. De Omgevingswet schrijft niet voor in welke vorm communicatie moet plaatsvinden. Reden daarvoor is dat dit sterk afhankelijk is van het type initiatief en de lokale situatie.
Participatie
Bij participatie gaat het er om dat betrokkenen bij de planontwikkeling actief inbreng kunnen leveren in het besluitvormingsproces. De Omgevingswet regelt dat initiatiefnemers inzichtelijk moeten maken hoe belanghebbenden hun inbreng hebben kunnen leveren en hoe er met de inbreng is omgegaan.
Voorbeelden
Hoe en wanneer vindt nu al een 'dialoog' met de omgeving plaats? Enkele voorbeelden:
- De provincie Noord-Brabant stelt in de Verordening Ruimte een zorgvuldige dialoog verplicht bij vestiging, uitbreiding of omschakeling van veehouderijen.
- Gemeente Venray: Boeren en buren: (2019-2021): boeren, omwonenden en de overheid bepalen samen hoe ze de luchtkwaliteit meten. Ze delen resultaten met elkaar en trekken gezamenlijk conclusies die vertaald kunnen worden in gemeentelijk beleid.
- Gemeente Boekel: Spelregels zorgvuldige dialoog
- Gemeente Etten-Leur: Regels voor een 'zorgvuldige dialoog'
- Gemeente Gemert-Bakel: Spelregels voor het voeren van een zorgvuldige dialoog
- Gemeente Hilvarenbeek: Uitwerkingsregels zorgvuldige dialoog
- Gemeente Oirschot: Beleidsnotitie “werkwijze voor het voeren van een zorgvuldige omgevingsdialoog”
- Gemeente Reusel-De Mierden: De Beweging
Handreikingen
De manier van communicatie en participatie is maatwerk. Een aantal instanties heeft hiervoor handreikingen opgesteld. De meeste handreikingen zijn gericht op professionals. Hieronder vindt u een aantal publicaties, die kunnen helpen.
- Op de RIVM-website is veel kennis rond veehouderijen en gezondheid samengebracht. In december 2016 publiceerde het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS de Handreiking Bewoners-participatie bij de inrichting van een gezonde leefomgeving. De handreiking gaat met name in op de manier waarop het bevoegd gezag bewoners kan betrekken bij planontwikkeling.
- Verder ontwikkelde het RIVM de handreiking Beoordelingskader Gezondheid en Milieu – veehouderij. Deze handreiking wil het gebruik van het beoordelingskader veehouderij faciliteren. De handreiking is bedoeld voor degenen die het instrument (overwegen te) gaan inzetten, zoals GGD’en, gemeenten, provincies en eventueel overige partijen.
- Het Kennisplatform Veehouderij en humane gezondheid heeft het kennisdocument “Maatschappelijke dialoog” opgesteld. Hierin komen de verschillende dialoogvormen aan de orde. Voor ondernemers wordt aanbevolen om zogenaamde dialooggesprekken aan te gaan met de direct belanghebbenden.
- Op de website Aan de slag met de Omgevingswet is informatie bijeengebracht rond het thema participatie. Hier vindt u tips en voorbeelden hoe het participatieproces opgezet kan worden.