Werkgroep versnelling vergunningverlening mestverwerking

Agrarische ondernemers hebben vanaf 1 januari 2014 te maken met de mestverwerkingsplicht. Dit betekent dat veehouders met een mestoverschot de plicht hebben om een deel van dit mestoverschot te verwerken.

Om voldoende mestverwerkingscapaciteit te krijgen, zijn nieuwe installaties nodig. Bij bestaande installaties kan een uitbreiding nodig zijn. Hiervoor moet de ondernemer vergunningen aanvragen. Loopt u als ondernemers bij de vergunningverlening tegen knelpunten aan? Meld uw opmerkingen en klachten bij het meldpunt voor mestbewerkers en -verwerkers.

Werkgroep versnelling vergunningverlening mestverwerking

In de werkgroep versnelling vergunningverlening mestverwerking bespreken diverse partijen de knelpunten. Deze partijen schuiven daarbij aan:

  • de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten))
  • het Interprovinciaal Overleg (IPO)
  • de Unie van Waterschappen
  • LTO Nederland
  • de NVV
  • het Rijk

De werkgroep brengt vervolgens een advies uit over mogelijke oplossingen, waarmee gemeenten en provincies aan de slag kunnen. Bij het meldpunt zijn tot nu toe 27 meldingen binnengekomen. Het merendeel van de meldingen heeft betrekking op ruimtelijk beleid. De overige knelpunten zijn divers van aard.

Meer informatie over de mestverwerkingsplicht en het meldpunt voor mestbewerkers en -verwerkers is te vinden op de website van RVO. Daarnaast is op de website van InfoMil praktische informatie te vinden voor het bevoegd gezag om aanvragen te kunnen beoordelen voor het plaatsen van mestverwerkingsinstallaties.