Technische infodocumenten
Op deze pagina staan technische informatiedocumenten over stalsystemen. Veehouders hebben hun dieren in stallen staan. De stallen moeten voldoen aan stalbeschrijvingen (leaflets of systeembeschrijvingen). Voor de meeste stallen zijn er zulke stalbeschrijvingen.
De technische informatiedocumenten die hier staan gelden aanvullend op de stalbeschrijvingen.
Het gaat om die systeemonderdelen die in verschillende stalsystemen terugkomen maar waarvan het te ver gaat om ze in iedere afzonderlijke stalbeschrijving op te nemen.
Overzicht beschikbare documenten
- Technisch informatiedocument 'Luchtwassystemen voor de veehouderij' (pdf, 5.4 MB)
(LET OP: Het Technisch informatiedocument ‘Luchtwassystemen voor de veehouderij’ is voor het laatst geactualiseerd in november 2017. Vanaf juli 2019 geven de internetpagina’s over luchtwassers op infomil.nl actuele informatie over luchtwassers.) - Wijzigingen Technisch informatiedocument 'Luchtwassystemen voor de veehouderij' (pdf, 121 kB) (november 2017)
- Technisch informatiedocument 'Afvoersystemen voor de varkenshouderij' (pdf, 721 kB) (september 2013)
- Technisch informatiedocument 'Schuine wanden in stallen voor varkens' (pdf, 587 kB) (oktober 2006)
Eerdere versies de technisch informatiedocumenten
- Technisch informatiedocument 'Luchtwassystemen voor de veehouderij' (pdf, 2.6 MB) (oktober 2016)
- Wijzigingen Technisch informatiedocument 'Luchtwassystemen voor de veehouderij' (pdf, 61 kB) (oktober 2016)
- Technisch informatiedocument 'Luchtwassystemen voor de veehouderij' (pdf, 1.6 MB) (oktober 2013)
- Technisch informatiedocument 'Luchtwassystemen voor de veehouderij' (pdf, 1.3 MB) (februari 2011)
Inhoud van de technische informatiedocumenten
De technische informatiedocumenten gaan over het gebruik van specifieke, technische systeemonderdelen bij stallen. Behalve over het gebruik gaat het ook over hoe deze systeemonderdelen in de praktijk voorkomen. De informatie in een technisch informatiedocument kan zowel gaan over de functie van een onderdeel als op materiaal- en bouwtechnische uitvoeringen.
Functioneel gezien moet in ieder geval niet van het document worden afgeweken. Als om materiaal- of bouwtechnische redenen wordt afgeweken mag hierdoor in ieder geval geen extra ammoniakemissie ontstaan.
De algemene bouwkundige kwaliteit en de daarmee samenhangende garantie voor emissiereductie op lange termijn is voor verantwoordelijkheid van de producent. Als een systeembeschrijving rechtstreeks naar een (hoofdstuk in een) technisch informatiedocument verwijst, is dat document een richtlijn.
Doel en totstandkoming
Het doel is om een goede uitvoeringspraktijk te bevorderen. De technische informatiedocumenten komen tot stand na breed overleg met wetenschappelijke - en praktijkdeskundigen. Als het nodig is, worden ze geactualiseerd.
Verbeteringen
Heeft u een voorstel tot verbetering van de inhoud dan kunt u uw punt of tekstvoorstel doen bij rav@rvo.nl