Let op: Deze website wordt niet meer geactualiseerd en stopt vanaf woensdag 11 december 2024. De informatie over regelgeving geldt niet meer door de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
Delen van deze website zijn onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Lees op de website van het IPLO hoe het werkt onder de Omgevingswet.
De NEN publiceerde een herziene versie van NTA 9065. De herziene versie bevat een gestandaardiseerde aanpak voor het uitvoeren van geuronderzoeken in Nederland.
Het ministerie van Infrastructuur en waterstaat heeft het overgangsrecht van geurvoorschriften in artikel 2.8a van het Activiteitenbesluit aangepast. De wijziging treedt 1 juli 2020 in werking.
Het nieuwe ontwerp NTA 9065 - 'Meten en rekenen geur' is opengesteld voor de publieke commentaarronde. Tot 1 juni 2020 kunt u reageren.
Vanaf 2020 moet elk geurlaboratorium zijn overgeschakeld op NVN2818:2019 en de hedonische analyses geheel volgens de nieuwe methode uitvoeren.
Er zijn nieuwe pagina's met informatie over geur en de Omgevingswet. Onder de Omgevingswet is vooral het omgevingsplan van de gemeente de plaats waar geurregels te vinden zijn.
DCMR Milieudienst Rijnmond en Kenniscentrum InfoMil doen samen onderzoek naar een indicatief geurinstrument voor geuroverlast van horecabedrijven.
DCMR Milieudienst Rijnmond en InfoMil werken samen aan een onderzoek hoe e-noses kunnen worden doorontwikkeld tot een indicatief instrument voor geuroverlast van horecabedrijven.
Op 12 februari 2013, hebben InfoMil, NEN en de VVM een landelijk geurcongres georganiseerd om de documenten Handleiding Geur en NTA 9065 “Meten en rekenen geur” te presenteren. Het is de bedoeling dat NTA 9065 in de tweede helft van 2014 officieel wordt geëvalueerd door NEN en de werkgroep NTA 9065.