Natuur en wonen
Natuur en landschap staan in Nederland sterk onder druk. Door verstedelijking, intensieve landbouw en verdroging gaat de kwaliteit van de leefgebieden voor flora en fauna achteruit.
Ruimtelijke ontwikkelingen, zoals woningbouw, kunnen veel effect hebben op de kwaliteit van de natuur.
Natuurbescherming is onder te verdelen in:
- gebiedsbescherming;
- soortenbescherming en
- bescherming van bosareaal.
Een ontwikkeling mag geen negatief effect hebben op de instandhouding van soorten. Door het slopen of bouwen van woningen, kappen van bomen of dempen van sloten kan het leefgebied van soorten aangetast worden.
Ook kan woningbouw effect hebben op beschermde natuurgebieden (Natura 2000 en Ecologische hoofdstructuur). Bijvoorbeeld omdat er te dicht bij het natuurgebied gebouwd wordt. Ook op grotere afstand kan woningbouw effect hebben op natuurgebieden. Dit heeft te maken met de uitstoot van stikstof door de nieuwe woningen en het verkeer.
Herplantplicht
De bescherming van bossen geldt alleen buiten de bebouwde kom en vanaf een bepaalde omvang van het bos of bomenrijen. Er geldt dan in bepaalde gevallen een herplantplicht.
In ieder geval is er een quickscan ecologie nodig voor de ruimtelijke onderbouwing. Maar soms ook specifiek onderzoek naar bepaalde soorten.