Nieuws
Resultaten
Informatiepunt Leefomgeving beantwoordt vragen over vuurwerk. Hier vindt u een toelichting op een aantal onderwerpen en overzicht van webpagina's met meer informatie.
De Publicatiereeksen Gevaarlijke Stoffen 16, 30 en 35 zijn nu ook digitaal beschikbaar. Deze digitale PGS'en zijn overzichtelijker en beter doorzoekbaar. De komende tijd zullen alle PGS'en Nieuwe Stijl beschikbaar komen in digitale vorm.
PGS 28 en PGS 33-1 zijn de eerste PGS’en die vanaf nu beschikbaar zijn in digitale vorm. De komende tijd zullen alle PGS’en Nieuwe Stijl beschikbaar komen in digitale vorm. In het najaar zullen in digitale vorm ook de door het Bestuurlijk Omgevingsberaad vastgestelde versies beschikbaar komen. Hier wordt naar verwezen vanuit de wetgeving.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een circulaire voor over windturbines bij risicovolle bedrijven. De circulaire biedt ook een afwegingskader voor het groepsrisico. U kunt reageren op de circulaire tot en met 30 juni 2021.
Het Bestuurlijk Omgevingsberaad heeft de PGS’en nieuwe stijl en PGS interim-versies vastgesteld.
Consumenten mogen vanaf komende jaarwisseling een aantal vuurwerkproducten niet meer afsteken. Dit verbod geldt voor vuurwerk uit de categorie F3, knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Vanaf 1 december 2020 mogen vuurwerkverkopers deze producten niet meer op voorraad hebben. Er komt een subsidieregeling ter compensatie voor de kosten voor ondernemers.
De Bestuurlijke handreiking vergunningverlening LNG-tankstations van het IFV is geactualiseerd. Actualisatie was nodig vanwege de komst van de Omgevingswet en de daarbij behorende modernisering van het externeveiligheidsbeleid.
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een Circulaire (rondschrijven) over de risicobeheersing van lithium-ion energiedragers opgesteld. De circulaire gaat over de opslag van batterijen (en cellen) en over het gebruik in grotere energieopslagsystemen (buurtbatterijen).
De Activiteitenregeling is aangepast met de PGS 31: Overige gevaarlijke vloeistoffen: opslag in ondergrondse en bovengrondse tankinstallaties. Per 1 juli 2020 is de vernieuwde Activiteitenregeling van kracht.
Het Waterstof Veiligheids en Innovatie Platform werkt aan de veiligheidsaspecten van waterstof. De WVIP-Werkgroep 'Uniforme vergunningverlening' heeft een rapport op laten stellen. Dit rapport geeft de belangrijkste aandachtspunten voor tankstationhouders en omwonenden.
De PGS-richtlijnen worden voor de komst van de Omgevingswet omgezet in Nieuwe Stijl. Voor een aantal PGS-richtlijnen lukt het niet om deze op tijd in Nieuwe Stijl gereed te hebben. Voor deze PGS-en komt er een 'tussen (interim) versie'.
Per 1 april 2020 is Safeti-NL versie 8 het nieuwe rekenprogramma voor het berekenen van externe veiligheidsrisico’s van inrichtingen en buisleidingen met gevaarlijke stoffen. Samen met de nieuwe versie van de software zijn ook de handleidingen voor risicoberekening voor Bevb en Bevi geactualiseerd.