Bijlage 1 interne afstanden
Hier vindt u veel gestelde vragen over bijlage 1, interne afstanden, van het Vuurwerkbesluit.
Let op: Deze website wordt niet meer geactualiseerd en stopt vanaf woensdag 11 december 2024. De informatie over regelgeving geldt niet meer door de inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2024.
Delen van deze website zijn onderdeel geworden van de website van het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO). Lees op de website van het IPLO hoe het werkt onder de Omgevingswet.
Hier vindt u veel gestelde vragen over bijlage 1, interne afstanden, van het Vuurwerkbesluit.
Het bevoegd gezag kan bij maatwerkvoorschrift het geopend zijn van deuren onder voorwaarden toestaan.
De minimumafstand bij opslagen tot maximaal 10.000 kilogram consumentenvuurwerk is 8 meter gemeten van deuropening tot deuropening. Deze afstand geldt altijd wanneer de deuren ten opzichte van elkaar zichtbaar zijn.
In de eerste plaats moeten de wanden, de vloer en de afdekking gemaakt zijn van beton, cellenbeton of metselwerk.
Ja, er bestaat geen verplichting tot het hebben van een aparte bewaarplaats voor de opslag van consumentenvuurwerk.
De deur inclusief het kozijn (en de wijze van plaatsing) in een (buffer)bewaarplaats voor de opslag van consumentenvuurwerk, moet voldoen aan eisen van brandwerendheid en drukontlasting. Deze eisen volgen uit de voorschriften 2.1 en 2.4 van bijlage 1, onderdeel B van het Vuurwerkbesluit.
Dit is niet toegestaan. In de ruimte waar het afleveren van consumentenvuurwerk plaatsvindt, mogen geen licht of zeer licht ontvlambare stoffen en drukhouders aanwezig zijn.
Opslag van consumentenvuurwerk in kelders of op verdiepingen is verboden. Maar het bevoegd gezag heeft wel de mogelijkheid om hiervoor via maatwerk toestemming te verlenen.
De grootte van de (buffer)bewaarplaats voor de opslag van consumentenvuurwerk bepaalt de hoeveelheid vuurwerk die kan worden opgeslagen. Meestal kan niet het totale vloeroppervlak worden gebruikt voor opslag omdat er ook loopruimte moet zijn. Hier zijn vuistregels gegeven om de grootte of de capaciteit van een (buffer)bewaarplaats te kunnen bepalen.
Dit is niet af te leiden uit het Vuurwerkbesluit.
Ja, maar dit neemt niet weg dat de (buffer)bewaarplaats van de rest van de inrichting afgescheiden moet zijn door beton, cellenbeton of baksteen en dat er een voldoende brandwerende constructie om het staal heen aanwezig moet zijn.